Freze Nedir?
Freze 19. yüzyılın sonlarında icat edilmiş, endüstriyel talaşlı imalatta kullanılan bir çeşit takım tezgâhıdır. Frezelerin çalışma prensibi, kendi ekseni çevresinde dönen bir kesici takım vasıtasıyla iş parçasından talaş kaldırarak şekillendirme (delme, yüzey işleme, azdırma, vb.) yapan makinelerdir. Günümüzde özellikle metal ya da metal alaşımlarından parça üreten her firmada freze tezgâhı görmek mümkündür. Yeni teknolojiler sayesinde artık frezeler yerini CNC kontrollü yeni nesil frezelere bırakmış olup, bilgisayarlar ve özel programları (CAD-CAM) yardımıyla tamamen otomatik olarak imalat yapılabilmektedir.
Endüstriyel üretimin vazgeçilmezlerinden biri olan ve 250 yıllık bir geçmişe sahip olan freze talaş kaldırma ve benzeri işlemlerde kullanılan bir makinedir. Freze makinesi dönen kesici takımın işlenen parça yüzeyinde ve çevresinde istenilen işlemi yapmak için hareket etmesi üzerine çalışan bir sisteme sahiptir. Freze makinesi havuz işleme, parmak işleme, yan kontör işleme, kanal açma, yan işleme ve yüzey işleme için kullanılır. İhtiyaca göre özel olarak da freze makinesi elbette yapılabilir. Sanayi sektörünün en önemli makinelerinden birisi olan freze günümüzde on binlerce firma tarafından kullanılmaktadır. İnsan eli ile haftalarca çalışıp yapılacak bir işlemi freze saatler içerisinde yapabilmektedir. Bu da frezenin üretim için ne kadar önemli olduğunu açıkça gösteriyor. Freze cnc makineler arasında bir kraldır.
Freze makinesi tamamen bilgisayar ile kontrol edildiğinden dolayı çok daha hızlı imalat yapma fırsatı sunuyor. Bilgisayara gerekli bilgilerin girilmesi ile freze çalışmaya başlar ve çok hızlı şekilde üretim yapmaya başlar. Freze mili (uç) ile istenilen şekilde kolaylıkla verilebilir. Freze takımları çalıştırılarak imalat yapılması işlemine de frezeleme denir. Freze milinin durma açısına göre yatak freze ve dikey freze olarak iki farklı freze tezgahı vardır. Freze makineler çeliğin işlenmesi ve gerekli şeklin verilerek imalar yapılması için endüstri sektörünün en önemli oyuncusudur.